söndag 6 april 2008

Vera Drake


En till Lovefilm-film som damp ner på min begäran var Vera Drake (2004, regissör Mike Leigh), en film där huvudrollsinnehavaren blivit Oscars-nominerad och dessutom har filmen vunnit en massa priser i andra filmtävlingar.

Den utspelar sig år 1950 i London och handlar om Vera Drake (Imelda Staunton). Vera bor tillsammans med sin man George (Richard Graham) och sina barn Ethel (Alex Kelly) med världens sämsta hållning, och charmknutten Sid (Daniel Mays) i en sliten lägenhet. Hon livnär sig på att städa hemma hos mer välbärgade familjer och för att hjälpa till utför hon även aborter... Något man kan säga var helt förbjudet vid den tiden.

Jag älskade den här kvinnan och hennes familj redan från första filmrutan - helt underbara! Det var så mysigt att höra dialekterna och deras kärleksfulla konversationer sinsemellan. Men det är väl för bra för att vara sant...

Tyckte filmen var riktigt bra och det var så snyggt gjort allting. Skådespelarprestationerna helt fantastiska! Förstår att Staunton är en av de mest eftersökta brittiska skådespelarna idag. Hade lite svårt att se henne utan allt det rosa, som hon hade runt sig och på sig i Harry Potter-filmerna... Tycker verkligen att det här är en film som man bör se. Faktiskt.

Se lite här: Vera Drakes hemsida.

Inga kommentarer: