lördag 1 september 2007

Blood Diamond


Igår såg jag filmen "Blood Diamond" (2006) regisserad av Edward Zwick. Fick ett ryck och hyrde den nere på ICA. Hade sett pyttelite från den tidigare och då på Conan O'Brien. Visste i stort sätt inte vad jag gav mig in på...

Filmen var hemskt otäck! Fruktansvärt bra. Jag hade sedan tidigare hört talas om Kimberley-diamanter, men inte förstått vidden av det till fullo. Nu är jag så glad att de har den lagen. Som alla förstår handlar det just om diamanter, framtagna med livet som insats.

Leonardo di Caprio hade rollen som Danny Archer. En vit man uppvuxen i Zimbabwe (Rhodesia) med en lång och hemsk historia i resväskan. När filmen tar sin början inser man att det är en hal ål som försörjer sig på att sälja dessa blodsdiamanter. Kosta vad det kosta vill.
Men hans (Archers) roll är bara en roll bland många inblandade.

Filmen i sig utspelar sig i Sierra Leone. Ett land med inbördeskrig, där Salomon Vandy (spelad av Djimon Hounsou) arbetar som fiskare för att ta hand om fru och tre barn. Kärleken där är stark.
Ytterligare en historia utspelar sig här. En vacker dag kommer rebellerna till byn. Bränner ner, skjuter människor, kapar händerna av vissa, samlar till sig barnsoldater och män som kan arbeta i diamantgruvorna. Vandy blir tillfångatagen för att leta diamanter och han hittar en otroligt fin och stor rosa diamant...

Historierna vävs samman på ett fantastiskt fint sätt. Dia Vandy (Kagiso Kuypers), Vandys unge son, tillfångatas av rebellerna för att indoktrineras till att bli en mördarmaskin tillsammans med många andra stackars barn. En amerikansk journalist vid namn Maddy Bowen (Jennifer Conolly) tar sig, efter mycket om och men, åt sig uppdraget att hjälpa dessa trasiga människor. Archers - att hitta diamanten, Vandy Sr - att återförenas med sin familj igen.

Så många hemska scener utspelar sig ett så fantastiskt vackert landskap. Filmen berör. Inte en må-bra-film, men väl värd att se för att få ytterligare en tanke i huvudet.

Hela filmen var fylld av fantastiska skådespelare/skådespelerskor och den känns som en dokumentär, då det hela är sakligt framställt.

Rekommenderar filmen varmt!

Kolla även in: http://blooddiamondmovie.warnerbros.com/

Inga kommentarer: