söndag 8 mars 2009

Capote


Tittade på Capote (2005, regissör Bennett Miller) hemma hos S & As i Auckland och måste säga att jag blev positivt överraskad. Filmen handlar om författaren Truman Capote (Philip Seymour Hoffman), en speciell man som verkade under 50- och 60-talet. Det var han som skrev Breakfast At Tiffany's, en bok som sedermera blev en film.

Nog för att filmen handlar om honom och hans speciella sätt att vara (en blandning av älskvärd och totalt helegoistisk), men främst handlar det om en händelse som utspelade sig under den perioden. En familj i en liten by i Kansas blev mördade och mördarna, Perry Smith (Clifton Collins Jr) och (?) fick polisen tag på, med chefen Alvin (Chris Cooper) i spetsen.

Capote får för sig att det här är en bra historia att skriva en artikel om i tidningen New York Times (där han arbetade), att se på hur den lilla orten reagerade på en sådan hemsk händelse. Men när han började forska i det hela fann han att mördarna, speciellt den ena, hade en mycket mer intressant berättelse att skriva om...

Måste säga att Hoffman spelar så bra! Likaså hans väninna, författarkollegan Nelle Harper Lee (Catherine Keener) som skrev How To Kill A Mockingbird. Om nu Capote var så udda som Hoffman gestaltar honom alltså. Se den!

Inga kommentarer: